palyazat_kep

A projekt tartalmának bemutatása:
„Komplex technológia kidolgozása egy forradalmian új, életminőséget javító funkcionális élelmiszer termék család prototípus, a Ciborum Vitae kialakítására”


A vállalkozásunk a Nagykunhús Kft 27 éves múltra tekint vissza húsipari termékek gyártásában, ezalatt az idő alatt megtanultuk, hogy csak minőségi és innovatív termékekkel biztosíthatjuk Cégünk rentabilitását, és a vevői elégedettséget.
Ars poeticánk: „Az egészséges táplálkozás alapja a gyártók szívében van.”
K+F tevékenységünk célja az volt, hogy olyan kifogástalan minőségű termékprototípusokat fejlesszünk ki, amelyek magukban hordozzák a jó húsminőséget és ezzel párhuzamosan a gyógynövények hatóanyagainak gyógyító, betegséget megelőző erejét is.
A fejlesztés során a rendelkezésre álló technológiai kapacitások felhasználásával készítettük el az új prototípus termékcsaládot, és végeztük el a szükséges kísérleti gyártásokat, vizsgálatokat.
A felhasznált gyógynövény olajak:
- kamilla olaj
- cickafark olaj
- ánizs olaj
- édeskömény..stb.
Technológiai szempontból kihívást jelentett a termék organoleptikus tulajdonságainak megőrzése a hatásos dózis bevitele mellett.
A termékek analitikai, beltartalmi, mikrobiológiai, és eltarthatósági vizsgálatait a szolnoki székhelyű Techno-Víz Kft akkreditált vizsgálólaboratóriumában végeztettük, a vizsgálatok bizonyították a keverés homogenitását, és a gyógynövény hatóanyagok szükséges mértékű jelenlétét a mintákban.
A hústermékek alapanyagát túlnyomó részben frissen vágott, élő, sertésből nyertük. Az alapanyagokat próbavágások utáni bevizsgálással, minősítéssel választottuk ki elkerülve a feldolgozás szempontjából aggályosnak ítélhető húsminőséget ( PSE, DFD jelleg).
A kísérleti termékek előállításánál kizárólag sertéshúst használtunk, fehérjekiegészítők (szója felhasználás) nélkül.
A kifejlesztett termék prototípusok az alábbiak:
- Szárazáruk:
⊗ Vékonykolbász
⊗ Vastagkolbász
⊗ Szalámi
- Felvágottak:
⊗ Felvágott (Zala)
⊗ Utóérlelt felvágott (Turista)
- Sonkafélék:
⊗ Bélben főtt sonka
- Vörösáruk:
⊗ Nagy átmérőjű (Párizsi)
⊗ Kis átmérőjű (Virsli)
- Májasok:
⊗ Hideg hurka (Szelőmájas)
- Előkészített húsok:
⊗ Darált húsok
⊗ Marinádozott húsok
- Zsírok:
⊗ Ízesített zsírok
A szigorú organoleptikus vizsgálatok után az alábbi termékeket találtuk piacképesnek:
- vörös áruk: párizsi, virsli
- felvágottak: olasz
- májasok: kenőmájas
- száraz áruk: paprikás vastagkolbász, mézes-kamillás teakolbász.
Fejlesztési tevékenységünket marketing szempontból kissé hátráltatja a COVID 19 vírus okozta pandémia, emiatt az típusú termékek „brand”-jének kialakítása lassabban megy, mint számítottuk.
Összefoglalva: Megítélésünk szerint fejlesztésünk sikerrel zárult. Tevékenységünk eredményeként olyan termékeket alakítottunk ki, amelyek a kiváló húsminőség mellett hordozzák a gyógynövények hatóanyagainak pozitív hatását is.
Köszönetet mondunk Magyarország Kormányának a fejlesztési tevékenységünk részbeni finanszírozásáért. Pályázatunk száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00410.